kielet.jpg
 

Kielisuihkutoiminta

Tutut esineet, asiat ja toiminnot saavat vuoden mittaan toisen nimen, englanninkielisen nimen. Muun muassa puhuttelumuodot, tervehtimiset, kohteliaisuudet ja ruokailutilanteet opitaan englanniksi. Englanninkieliset laulut, lorut ja sadut tulevat tutuiksi erilaisin tavoin toteutetuissa aamupiireissä.

Aamupiireissä englannin kieli tulee tutuksi ihan huomaamatta laulellen, leikkien sekä kalenteria että säätä seuraten. Otetaan mielellään vastaan vierailijoita, toimitaan pikku emäntinä ja isäntinä ja ollaan vieraanvaraisia.


keiju.jpg
 

Leikit ja sadut

Esiintymisleikit harjoittavat lapsen mieltä, luovuutta ja huumorintajua. Lasten laulujen lisäksi kuunnellaan myös klassista musiikkia. Esiintymisiä harjoitellaan pienissä kuvaelmissa ja puhetaitoa kehitetään pienillä lapsen esittämillä kertomuksilla tarinatuokioissa.

Satuhetkissä luetaan satuja, jotka kiehtovat lapsen mieltä, tukevat hänen ymmärrystään oikeasta ja väärästä ja joissa hyvä lopulta voittaa pahan.

leivonta.jpg
 

Tutkiva mieli

Lapsi tutustuu asioihin ennakkoluulottomasti ja kysyy miksi. Miksi tulee pimeää, mihin aurinko menee, mitä pilvet ovat, mistä lumi tulee?

Useana päivänä viikossa tehdään retkiä lähimaastoon. Totutaan liikkumaan metsässä, pystytetään leirejä ja rakennetaan majoja omalle leiripaikalle, tehdään pikkuisia temppu-ratoja, harjoitellaan vähän ilmansuuntia ja suuntavaistoa. Retki voi kohdistua myös läheiselle leikkikentälle tai urheilukentälle. Retket suhteutetaan lasten ikään.


 

Palveluseteli

tellus.jpg
 

Maailmankansalaisuus

Tavoitteena on, että lapselle olisi luonnollista olla yksi maapallon lapsista, vaikka kaikilla on myös oma rakas kotimaansa, missä päin maailmaa se sitten sijaitseekaan. Mika Waltari puki tämän kehityskulun sanoiksi eräässä haastattelussa näin:

Vaikka Suomi on isänmaani, niin Eurooppa on meidän perintömaamme, mutta koko maailma meidän ainoa kotimme, ainoa synnyinmaamme.

Maailmankansalaisuuskasvatusta voi toteuttaa monissa arkisissa tilanteissa. Se ei ole erillinen oppiaine vaan näkökulma, joka vaikuttaa asenteisiin ja valintoihin. 

Päiväkoti Tellus-taaperoissa uskomme, että kun työntekijät ja lapset sekä vanhemmat eri tilanteissa pohtivat näitä periaatteellisia kysymyksiä, herättää se asenteen, tahdon, liikkeellepanevan voiman, joka helpottaa käytännön keinojen keksimistä ja toteuttamista.